duminică, 13 februarie 2011

Economie şi Afaceri Internaţionale | Specializări la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Iaşi

Îţi recomand să citeşti despre TOATE specializările, nu te limita să te informezi doar despre câteva. S-ar putea să descoperi noi aspecte care să îţi influenţeze decizia.

Economie şi Afaceri Internaţionale
Trecem direct la date. Ce vei studia în cei doi ani, dacă alegi EAI ca specializare principală (fără specializare complementară)? Abia în cel de-al treilea articol zic, dar errare humanum est (omul e supus greşelii), că lista de discipline nu e nicidecum completă, eu doar le evidenţiez pe cele care sunt relevante pentru alegerea ta. Dacă îţi spun despre "Monedă şi credit", disciplină care se regăseşte la toate specializările şi a cărei denumire e destul de seacă, nu cred că te ajut să faci alegerea...

Aşadar, disciplinele SUNT: Economie mondială şi internaţională şi europeană (în ordinea asta :) ), Tranzacţii în comerţul exterior, Finanţe internaţionale, Doctrine şi curente economice contemporane, Integrare economică, Corespondenţă comercială în limba străină, Negocieri în afaceri internaţionale, Relaţii internaţionale şi diplomaţie, Management de bază şi al afacerilor internaţionale, Marketing (cunoştinţe de bază, presupun).
Se pune foarte mare accent pe limbile străine (am spus că nu mai aduc vorba despre ele, dar na... îs internaţionale afacerile).

Dacă alegi o specializare complementară, nu vei mai afla despre: Tranzacţii în comerţul exterior, Corespondenţă comercială în limba străină, Limba germană şi jumătate dintre Doctrinele şi curentele economice contemporane.

Zic aici pentru toate articolele, de tine depinde să cântăreşti importanţa informaţiilor pentru a decide dacă se merită sau nu să faci şi o specializare complementară. Dar mai ai până acolo...

Programele de Master cele mai potrivite pentru licenţa în EAI sunt: Afaceri internaţionale şi strategii interculturale, Economie şi afaceri internaţionale, Management intercultural. Dar, după cum am mai zis, nimeni nu te opreşte de la Masterul în Teologie... Astea-s datele...

Acum, despre EAI am auzit că este una dintre cele mai uşoare specializări, că este una dintre cele mai teoretice, că este printre cele mai generaliste şi inutile specializări. Repet, am auzit (de la diverşi studenţi, nu am vorbit cu nicio persoană avizată despre EAI), iar informaţiile "auzite" sunt doar zvonuri.
Părerea mea personală este că, în contextul în care tot mai mulţi străini vin în România cu dorinţa de a investi, EAI poate fi o specializare avantajoasă. Apoi, instituţiile europene oferă oportunităţi de joburi extrem de interesante şi bănoase.
Chiar şi diplomaţia, domeniu în care ştiu că nu se intră deloc uşor, poate fi o oportunitate la care ţi se deschid uşile prin EAI. Mă gândesc şi la aspectele culturale, foarte importante, deoarece diferenţele culturale nu sunt deloc de neglijat în afaceri. La modul cel mai practic, gândeşte-te că poţi rata o afacere cu un japonez dacă nu te descalţi la intrarea în casa lui (nu glumesc, e din auzite). Cunosc un distribuitor care merge până în China ca să achiziţioneze direct de la sursă, mult mai ieftin, echipamente şi produse tehnologice specializate.
Aşadar, nu scăpa din vedere nici această specializare. Variabilele sunt "îmi place/nu îmi place" (la modul general), dorinţa de a călători şi de a cunoaşte oameni extrem de diferiţi, atracţia pentru negociere şi argumentare, dorinţa de a descoperi culturi noi şi de a lucra cu nivelele teoretice ale economiei.
O variabilă care ar trebui să o elimini din decizia alegerii specializării este "Îmi place/nu îmi place profesorul/profesoara Z". Spun acest lucru deoarece am observat o rumoare în sală şi aplauze în momentul când a fost prezentată doamna profesoară care ne-a vorbit despre EAI. Acest factor de preferinţă pentru un anume cadru didactic este bine să îl omiţi. Alege cu mintea, nu cu inima. Ori vrei să alegi o specializare unde toţi profesorii sunt super-tari, super-de treabă, super-de gaşcă, iar domeniul de specializare ţi se potriveşte ca nuca în perete? Pe de altă parte, în condiţiile în care domeniul e unul ok pentru tine, faptul că e predat de profesori populari poate constitui cel mult un motiv în plus. Nu-l lăsa să fie criteriul principal de alegere. Ok?

Nu uita de feedback, e posibil să îi ajuţi şi pe alţii spunându-ţi propriile păreri şi idei. Ce am zis aici nu e literă de lege, dar te va ajuta să alegi mai uşor.
Formularul de comentariu îţi stă la dispoziţie.
Urmează, despre Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor.

2 comentarii:

  1. sa iti zic o parere obiectiva.... daca tot fac afaceri:)
    dupa 4 ani de economie si afaceri internationale am ajuns la o concluzie: nu e cea mai usoara specializare. e adevarat ca e usor sa iei examenele....dar oare asta e scopul facultatii sa treci un examen cu 5, 6??? daca vrei sa inveti ceva ai de muncit mult la proiecte... ai de invatat multe lucruri interesante despre economie, cum functioneaza economie la nivel mondial... cum s-ar putea de evitat o criza economica globala... si multe multe altele.
    vreau sa iti spun ca vor fi unele obiecte, vreo 2, unde nu o sa inveti nimic, din cauza profesorilor care nu prea vor sa vina la facultate, eii.. vreo 2 exceptii. In general ai multe proiecte, ample, care cer o analiza, care cer sa stii sa cati informatii in limbi straine....
    daca abordezi specializarea ca fiind una usoara, nu castigi nimic, treci examenele mai usor ca la alte specializari. daca vrei sa inveti ceva si esti dispus sa te implici si sa lucrezi mult, au multe sanse sa iesi cu multe informatii utile din facultate.
    cred ca acest lucru e valabil pentru toate specializarile... deci sa nu clasificam cea mai grea cea mai usoara....
    cand alegi o specializare nu te iei dupa vorbele ce se aud.... te gandesti bine daca iti place ceea ce urmeaza sa inveti sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Alina, multumesc pentru feedback si pentru informatiile practice legate de aceasta specializare. Avand in vedere ca ai o experienta considerabila in parcurgerea acestei specializari, consider ca este avizat si bine documentat.
    Daca doresti, as fi onorat sa public pe acest blog un guest post din partea ta in care sa ne impartasesti pe larg experientele tale legate de EAI. Care sa includa, bineinteles, toate datele si linkurile in masura sa confirme faptul ca tu detii toate drepturile asupra articolului :)
    Daca doresti sa scrii mai multe articole despre specializarile FEAA, as fi onorat, din nou, sa faci parte din echipa de autori ai blogului.

    RăspundețiȘtergere