duminică, 20 martie 2011

Marketing | Specializări la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor

Îţi recomand să citeşti despre TOATE specializările, nu te limita să te informezi doar despre câteva. S-ar putea să descoperi noi aspecte care să îţi influenţeze decizia.

Marketing
În cei doi ani de licenţă la Marketing, vei studia: Marketingul comun cu celelalte specializări, Comunicare și negociere în afaceri, Merchandising, Tehnici promoționale, Comportamentul consumatorului, Proiectare grafică publicitară, Cercetări de marketing, Tehnici de vânzări, Marketing direct, Achiziții, Marketing internațional, Logistică de aprovizionare-desfacere, E-Marketing, Tehnici de comerț exterior, Management de bază și financiar.

Dacă alegi o specializare complementară, nu vei mai afla despre: Proiectare grafică publicitară, Achiziţii, E-Marketing, Management financiar şi a doua limbă străină.

Programe de Master mai potrivite... Analiză şi strategii de marketing, Marketing şi Comunicare în Afaceri.

Destule date. Se spune că la FEAA Iași se face Marketing cu adevărat, cu simţ de răspundere. Dar se şi trage din greu.
La prezentarea specializărilor, unii poate au crezut că Mono (profesor la Marketing, are un blog foarte interesant și util, Marketing în cuvinte şi imagini) glumeşte când spune că trebuie să dai 200% pentru Marketing, să mai uiți de viaţa ta şi să ai nervii tari dacă vii la această specializare.
Ei bine, încă trei persoane avizate mi-au confirmat că este cu adevărat de muncit pentru a urma această specializare .

Proiectele sunt foarte numeroase, în special. Pe de altă parte, e foarte bine, cine îşi știe interesul caută cât mai multă practică, aplicare propriu-zisă a cunoştinţelor.
De la prezentare, am mai reținut că se lucrează mult cu Statistica (tot face lumea "Câââh!" când aude de Statistică, de aceea am menționat).
Apoi, s-a zis şi despre o medie minimă, 8.
Oportunități de joburi sunt în advertising, achiziții, negocieri strategie, planning, relaţii publice ș.a.

Personal, consider că Marketingul oferă foarte multe oportunităţi. Eu percep oportunități chiar în afara Marketingului. Stiinţa (ba chiar arta) de a vinde este utilă în absolut orice domeniu. De la Sorin Savin, autor al blogului Ghidul Prosperității, am aflat două lucruri care mi s-au întipărit în minte:
-> Orice, pe lumea asta, se vinde.
-> Marketingul este cea mai frumoasă meserie din lume.

Scurt și la obiect, eu sunt la Marketing. Mă speria ideea că voi avea o viață de-abia după facultate... Dar mi-am dat seama că eu deja trăiesc în ritmul impus de această specializare (sau, mă rog, de ce se spune despre ea; până nu încerci, nu ai de unde ştii).
Oricum, dacă îți place aventura, dacă iubeşti să comunici cu oamenii, dacă îți dorești să lucrezi cu adevărat în echipă, if you wanna be a salesdog ;-) , dacă eşti dispus să munceşti enorm şi să ai satisfacții nemăsurate, atunci Marketing scrie pe tine.

Şi mai e ceva... O grămadă de oameni absolut extraordinari activează în Marketing.
Pe bune, mie mi se pare mai mult decât o meserie, mai degrabă o viziune asupra vieţii.

Urmează, despre Statistică şi Economie Agro-Alimentară.

5 comentarii:

  1. E foarte fain ce spui tu. Anul acesta dau bacul si ma bate gandul sa dau la FEAA Marketing. Poti sa-mi dai mai multe detalii? Spre ex ultima medie cu care s-a intrat anul trecut, ultima medie pentru camine, ce faci dupa ce termini facultatea etc. Ti-as fi recunoscator:)
    P.S.: Exista vreun mod prin care pot sa fiu anuntat atunci cand primesc raspuns? Mai bine las si o adresa de YM: palade.radupaul

    RăspundețiȘtergere
  2. Specializarea se alege de-abia pentru anul II de licenta, in primul an toti studentii studiaza aceleasi discipline, care au destul de putina legatura cu Marketingul (in afara de Statistica, zice-se). Mediile nu le cunosc, iti recomand sa intri pe portalul FEAA (link in dreapta, la Surse Principale). Cu medii de bun simt - peste 8,50 - ai sanse mari sa intri la buget, sa prinzi loc de camin, etc.

    RăspundețiȘtergere
  3. suna fain ce zici tu dar m-ar interesa foarte tare ce fel de viitor exista pentru studentii de la FEAA dupa ce termina facultatea. Cunosc deja 2 studenti care au facut medicina dupa feaa pt ca nu le-a folosit la nimic.Poti sa imi dai cateva detalii?:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Doar cu facultatea, fara activitati conexe, fara sa activezi in domeniu in paralel cu studiile, fara sa studiezi suplimentar, nu ai sansa cu nicio facultate. Daca au facut voluntariat in timpul facultatii, daca au participat la cel putin trei evenimente pe an din domeniul lor, daca s-au implicat in macar un internship in timpul facultatii - si tot nu le-a mers cu FEAA, atunci au gresit facultatea. Nu oricine e potrivit pentru stiinte economice, fiecare dintre noi ar trebui sa isi faca testul de personalitate Jung/Briggs Myers inainte de a se inscrie la o facultate.

    Viitorul exista in masura in care faci ceva pentru ca el sa existe, dupa cum am mai spus. Depinde si ce specializare alegi sa urmezi, pentru ca in unele specializari domeniul e deja foarte aglomerat, cum ar fi CIG si Finante-Banci. FEAA este o facultate foarte buna comparativ cu alte facultati cu profil economic din tara.

    Viitorul (cel putin la Marketing) poate fi intr-o afacere proprie, intr-un job comod la un birou, intr-o agentie de publicitate, intr-un post de management, etc. Daca vrei sa urci pe bune si in mod corect pe treptele profesionale (zic asta pentru ca unii termina FEAA pentru ca au asigurat un loc caldut intr-o afacere de familie), te bagi in viata si nu astepti diploma ca sa incepi sa muncesti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna!
    Sunt in ultimul an la liceu, pe profil uman, filologie intensiv engleza. As vrea sa fiu studenta la FEAA marketing....e o problema la admitere, faptul ca am terminat un liceu cu profil uman?

    RăspundețiȘtergere