duminică, 13 martie 2011

Informatică Economică | Specializări la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Iaşi

Îţi recomand să citeşti despre TOATE specializările, nu te limita să te informezi doar despre câteva. S-ar putea să descoperi noi aspecte care să îţi influenţeze decizia.

Informatică Economică
Printre disciplinele cu care vei avea de-a face în cei doi ani, se numără: Sisteme informaționale de birou, Programare I și II, Cercetări operaționale, Analiza sistemelor informaționale, Comerț electronic, Rețele de calculatoare, o disciplină contabilă, Proiecte economice în informatică, Proiectarea sistemelor informaționale, Instrumente software pentru grupuri de lucru, Enterprise Resource Planning, Securitatea sistemelor informaționale, Dezvoltarea site-urilor web, o disciplină dintre E-marketing/ Management bancar/ Economie europeană.

Dacă alegi o specializare complementară, nu mai afli despre: Comerț electronic, disciplina contabilă, Proiecte economice în informatică, Instrumente software pentru grupuri de lucru, Securitatea sistemelor informaționale, E-marketing/ Management bancar/ Economie europeană.

Ca programe de Master, în special Sisteme informaţionale contabile și Sisteme informaţionale pentru afaceri.

E prima specializare la care văd discipline la alegere. E bine, îţi oferă posibilitatea de a face "studii complementare" în cadrul aceleiaşi specializări. Studii de Marketing, Management, Economie şi Afaceri Internaționale.
Nu cât se face la specializările respective, desigur. Dar dacă obiectivul tău este să îți diversifici orizonturile, având ca bază informatica economică, atunci e super-tare.

O doamnă profesoară spunea că programarea e marea piatră de hotar la IE. Și chiar poate fi, dacă nu ai un pic de experiență în domeniu, sau nu prea te atrage informatica. Dacă strâmbi din nas când vezi această poză, atunci mai gândește-te dacă vrei cu adevărat să alegi IE.

Unul dintre avantajele acestei specializări, după părerea mea, este că înveți despre sistemele informaționale (CRM, ERP), care încep să fie folosite de tot mai multe firme mici și mijlocii, deoarece pot face diferența dintre succes și eșec în afaceri. Se creează, astfel, o nișă de muncă și pentru tine.

Alt avantaj este că îmbini economia cu informatica, acest lucru îți diversifică orizonturile. Nu vei avea cunoștințele specializate ale unui absolvent al Facultății de Info, dar vei ști destulă informatică încât să te descurci în orice situație în care economia interferează cu informatica.

Și sunt multe-multe astfel de situații. Nu te vei limita doar aplicațiile informatice contabile.

În concluzie, dacă te împaci bine cu programarea (care nu va fi deloc multă și grea, dacă ai făcut Info în liceu, cu simț de răspundere, nu doar navigare pe net şi jocuri în rețea) şi îţi doreşti să activezi în domeniul Informaticii Economice, go for it!

6 comentarii:

  1. Buna am si eu o intrebare te rog,cum se calculeaza media de admitere pentru acest profil,multumesc si apreciez foarte mult cum ai descris domeniul

    RăspundețiȘtergere
  2. Victor, multumesc! :) Din pacate, nu prea am un raspuns la intrebarea ta, nu prea inteleg la ce te referi. Din ce stiu eu, nu exista medie de admitere la IE, repartizarea se face conform fisei de optiuni pe care o completezi la sfarsitul anului 1 de facultate. Da, depinde de media pe care o ai la admiterea la facultate, cea din primul semestru si cea din al doilea semestru. In fiecare an se mai schimba un pic media cu care esti sigur ca intri la o specializare. In general, la IE se intra cu medii mai mari, pentru ca specializarea asta e aleasa de multi studenti cu note foarte bune. A trecut ceva vreme de cand am terminat facultatea, dar in mare lucrurile au ramas la fel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am si eu o intrebare. Aceasta specializare poate fi urmata si de absolventii de profil uman? Sau este necesar un bagaj de cunostinte din liceu intr-ale informaticii. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din ce stiu eu, poate fi urmata si de absolventii de profil uman, ei iti predau totul de la zero. Numai ca nivelul avanseaza extrem de rapid si nu te asteapta nimeni sa intelegi ce se preda. Asa ca recomandarea mea este sa citesti o carte de informatica de baza sau sa urrmezi un curs online gratuit pe Internet (Basic Informatics sau ceva de genul) ca sa ai un bagaj minim de cunostinte cand incepe facultatea. De asemenea, iti recomand sa urmezi specializarea asta, mie mi se pare cea mai utila la ora actuala. Absolventii de IE isi gasesc super-repede un job foarte bine platit.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru informatii, o sa incerc in vara asta sa ma "initiez" intr-ale informaticii pentru ca imi doresc foarte mult sa urmez specialziarea aceasta.

      Ștergere