duminică, 6 martie 2011

Contabilitate şi Informatică de Gestiune | Specializări la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Iaşi

Îţi recomand să citeşti despre TOATE specializările, nu te limita să te informezi doar despre câteva. S-ar putea să descoperi noi aspecte care să îţi influenţeze decizia.

Contabilitate şi Informatică de Gestiune
Disciplinele acestei specializări sunt: Contabilitatea persoanelor juridice fără scop lucrativ, Normalizarea contabilităţii întreprinderii, Contabilitate de gestiune, Contabilitatea operaţiilor de comerţ exterior, Sisteme informaţionale financiar contabile I şi II, Contabilitatea instituţiilor de credit, Gestiunea financiar-contabilă a întreprinderii, Sisteme-expert în contabilitate, Analiza economico-financiară, Contabilitate publică, Contabilitatea operaţiunilor fiscale ale întreprinderii, Control şi audit intern.

Pe lângă acestea, Finanţe, Econometrie, Management, Marketing, Monedă şi Credit, Baze de date, Sisteme integrate ERP (software pentru planificare de resurse organizaţionale).

Dacă ai curaj să alegi şi o specializare complementară, nu mai afli despre: Contabilitatea operaţiilor de comerţ exterior, Contabilitatea instituţiilor de credit, Sisteme-expert în contabilitate, Contabilitate publică, Contabilitatea operaţiunilor fiscale ale întreprinderii, Sisteme integrate ERP.

Programe de Master... Contabilitate, expertiză şi audit, Sisteme informaţionale contabile...
Dar la fel de bine poate merge şi oricare Master de Management.

Vorbeam astăzi cu câţiva colegi din grupă şi am sesizat următoarea dilemă: Dacă fac Contabilitate, pot ajunge într-o funcţie de Manager? Eu ziceam că trebuie să ai cunoştinţe de Management ca să fii angajat de altcineva pe post de Manager. În propria firmă, poţi fi ce vrei tu. M-am mai gândit şi am ajuns la concluzia că licenţa în Conta şi Masterul în Management pot asigura poziţia dorită de colegii mei.

Oricum... ai... sânge în tine să te duci la Contabilitate?
Mie, recunosc, mi se ridică părul pe spate numai când citesc denumirile disciplinelor. Nu mă atrage deloc Contabilitatea.
Dacă nu eşti 100% sigur(ă) că rezişti, nu te du la Contabilitate. Şi n-o zic de dragul tău, de mila stresului tău viitor, ci din raţiuni pur economice. Un contabil mediu pregătit nu îşi găseşte locul. Ori eşti al naibii de bun(ă), ori te reprofilezi. Aici chiar nu văd să existe cale de mijloc.

Plus că, dacă nu te gândeşti serios la cariera de contabil, expert contabil, auditor, etc, nu văd de ce ai studia doi ani de zile discipline foarte specializate.
Cunoştinţe de contabilitate poţi dobândi suficient în primul an, la Bazele Contabilităţii şi la Contabilitate Financiară.

Iarăşi, dacă nu te-ai descurcat lejer în primul an, nu îţi fă iluzii că prinzi gustul în anii următori. Gândeşte-te că o viaţă vei face Contabilitate, într-o formă sau alta. Şi nu prea îmi vine mie să cred că diamantele auditului şi ale expertizei sunt la îndemâna oricui.
Dai 200% pentru Conta? (am împrumutat expresia de la Marketing, dar se potriveşte de minune aici) Dacă da, mergi la CIG şi când termini, sper să am plăcerea de a lucra cu tine :)

Contabilitatea e o artă... Spunea doamna Budugan la cursuri, sugera şi domnul Horomnea la prezentarea specializărilor. Te pricepi să cânţi la violoncel sau contrabas? Că şi a cânta la aceste instrumente este o artă. Şi nu ştiu mulţi să cânte...
Contabilitatea chiar este o artă şi îi respect enorm pe cei care o stăpânesc extrem de bine. Mi se par nişte vrăjitori ai cifrelor. Tocmai din acest motiv consider că specializarea CIG e una mai degrabă vocaţională. Trebuie să îţi placă într-un mod extrem de deosebit să lucrezi cu cifrele ca să devii un contabil de excepţie.

Sfatul meu este să te gândeşti bine dacă vrei cu adevărat să activezi în Contabilitate sau vrei doar să ştii Contabilitate (pentru a-ţi deschide o afacere sau a avea un plus la dosar).
Dacă te încadrezi în a doua parte, angajează un contabil, nu te fă contabil.

Nu am zis mai nimic despre Informatica de gestiune, pentru că e simplă pe lângă Contabilitate. Informatica, de oricare tip o fi, e strict logică, măiestria constă în a o modela pentru a obţine rezultatele dorite. Dacă ştii Conta, în IG nu poţi decât să aplici aceste cunoştinţe, corelate cu noţiuni informatice de profil.
Nu ai să devii în niciun caz informatician prin această specializare.

Şi încă un lucru, nu te lăsa păcălit(ă) de mirajul banilor! Nu te gândi cât de bine vei câştiga în acest domeniu, gândeşte-te la costurile de oportunitate. Care există, te asigur.

E cel mai stufos şi mai discutabil domeniu de specializare. Părerea mea...

Next... Informatică Economică şi Marketing! Îţi sugerez să nu ratezi următoarele două articole.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu